MAPAX® (Modified Atmospehere Packaging) – řešení pro balení v modifikovaných atmosférách

Řešení pro balení v modifikovaných atmosférách

Výrobci potravin vždy hledají způsoby, jak prodloužit trvanlivost, aniž by změnily fyzikální nebo chemické vlastnosti potravin anebo přidali jakékoli nepřirozené složky. Balení v modifikované atmosféře (MAP) je ideálním způsobem, jak toho dosáhnout. Je to přirozená metoda, jejíž popularita celosvětově narůstá. V mnoha případech může také doplňovat alternativní metody údržnosti potravin.

Pod značkami MAPAX, DINAX, BIOGON, BIOMAP3 jsme vyvinuli řadu  řešení pro konkrétní aplikace balení v modifikovaných atmosférách. Díky kombinaci znalostí, které jsme získali o potravinách, směsích plynů a o obalech, doporučíme optimální řešení pro prodloužení trvanlivosti potravin přirozenou cestou.

Balením v modifikované atmosféře můžete:

    - Zvýšit prodej uspokojením rostoucí poptávky po čerstvých a přirozeně konzervovaných produktech
    - Prodloužit trvanlivost bez chemikálií nebo zmrazování
    - Prodloužit skladovatelnost v distribučním řetězci o dny, či dokonce týdny
    - Zachovat chuť, texturu a vzhled
    - Zvýšit efektivitu výroby a distribuce snížením nákladů 

Balení na míru

Dodáváme řadu řešení MAP pro mléčné produkty, maso, ryby a mořské plody, jakož i pro suché a hotové potravinářské výrobky. 

MAP pro mléčné výrobky

Údržnost kvality mléčných výrobků
Vyvinuli jsme řadu řešení MAP zaměřených na konkrétní výzvy, kterým čelí odborníci v mlékárenském průmyslu.
Mikrobiální růst a žluknutí jsou primární příčiny snižování kvality mléčných výrobků. Ztráta kvality závisí na vlastnostech konkrétního produktu. Tvrdé sýry s relativně nízkou aktivitou vody jsou obvykle ovlivněny růstem plísní, zatímco výrobky s vysokou aktivitou vody, jako jsou smetana a měkké sýry, jsou více náchylné k fermentaci a žluknutí.
Bakterie Lactobacillus, která se v mlékárenském průmyslu široce používá, může také představovat problém, protože snížením hodnoty pH výrobků způsobuje jejich zkysnutí. To může být dále umocněno balením v nesprávné atmosféře s nadměrným množstvím oxidu uhličitého (např. balení sýrů cottage).

MAP pro suché potraviny a pekařské výrobky

Udržování čerstvého chleba a čerstvých suchých potravin
Vyvinuli jsme řadu řešení MAP zaměřených na konkrétní výzvy, kterým čelí odborníci v pekárenském průmyslu a průmyslu výroby suchých potravin.  
Suché potraviny, jako jsou kakaové výrobky, lupínky, arašídy, káva a koření, sušené mléko a instantní bramborová kaše, obsahují nenasycené tuky. Tyto výrobku jsou proto citlivé na oxidaci a žluknutí.

MAP pro ryby a mořské plody

Prodloužení životnosti čerstvých ryb
Vyvinuli jsme řadu řešení MAP zaměřených na konkrétní výzvy, kterým čelí odborníci v odvětví zpracování ryb a mořských plodů.
Čerstvé ryby a mořské plody v důsledku mikrobiálního růstu a enzymatických procesů rychle ztrácejí svou původní kvalitu. Důvodem je vysoká aktivita vody, neutrální pH (v němž se mikroorganismům dobře daří) a přítomnost enzymů, které rychle kazí jak chuť, tak i vůni. Rozklad bílkovin mikroorganismy vyvolává nepříjemné pachy.
Pro zachování vysoké kvality čerstvých rybích výrobků je naprosto nezbytné, aby se teplota udržovala co nejblíže 0 °C. Správná směs plynů v kombinaci se správnou regulací teploty může prodloužit trvanlivost ryb až o několik dnů, samozřejmě za předpokladu, že chladicí řetězec nebude přerušen.

MAP pro ovoce a zeleninu

Optimalizace propustnosti obalů pro uchování ovoce a zeleniny v kvalitním stavu
Vyvinuli jsme řadu řešení MAP zaměřených na konkrétní výzvy, kterým čelí odborníci v odvětví zpracování ovoce a zeleniny.
Protože ovoce a zelenina dýchají, největším faktorem úspěchu při balení je propustnost. Pokud jsou ovoce a zelenina uzavřeny ve fólii, která není dostatečně propustná, dojde k nežádoucím anaerobním podmínkám (< 1 % kyslíku a > 20 % oxidu uhličitého). Výsledkem bude zhoršení kvality. Naopak, pokud jsou produkty utěsněny ve fólii s nadměrnou propustností, modifikovaná atmosféra nebude zachována a ztráta vlhkosti také povede k urychlenému zhoršení kvality. Mezi příklady vhodných fólií pro balení v modifikované atmosféře (MAP) pro čerstvé ovoce a zeleninu patří mikroporézní fólie nebo LDPE/OPP.


MAP pro maso

Prodloužení životnosti masných výrobků 
Vyvinuli jsme řadu řešení MAP zaměřených na konkrétní výzvy, kterým čelí odborníci z masného průmyslu (zpracování hovězího, vepřového a drůbežího masa).
Oxid uhličitý (CO2) má obecně silný inhibiční účinek na růst bakterií v masu a drůbeži. Největším problémem čerstvého masa je aerobní rod Pseudomonas.
Obzvláštní výzvou je změna barvy způsobená oxidací červeného pigmentu v mase. V zájmu zachování červené barvy by atmosféra pro čerstvé maso měla obsahovat vysoké hladiny kyslíku (60–80 %). To udržuje vysokou hladinu kyslíku v myoglobinu v mase. Masa s vysokým obsahem pigmentu, jako je hovězí maso, vyžadují vyšší koncentrace kyslíku než masa s nízkou úrovní pigmentace, jako je vepřové maso.



MAP pro hotová jídla

Splnění rostoucích požadavků spotřebitelů na rozmanitost
Vyvinuli jsme řadu řešení MAP zaměřených konkrétně na uspokojení velmi různorodých potřeb a požadavků na rozmanitost na trhu hotových a dodávaných jídel.
U hotových jídel závisí rychlost ztráty kvality na obsažených složkách a mezi jednotlivými výrobky se značně liší. Vezměte si například masové ravioly nebo lasagne. Maso se kazí jinou rychlostí než těstoviny.
Jednou z hlavních výzev spojených s hotovými jídly je to, jak se vyvarovat mikrobiální kontaminace během výrobního procesu. Aby toho výrobci dosáhli, musejí zajistit nejvyšší standardy hygieny a nejvyšší kvalitu surovin.

Pro oblast Čech  

Ing. Petr Ťopka  

e-mail:petr.topka@linde.com  

Tel:+420 731 608 791

Pro oblast Moravy a Slovenska 

Ing. Zbyněk Šturma 

e-mail:zbynek.sturma@linde.com 

Tel:+420 731 608 783

Máte dotaz pro naše odborníky?